Laptop Biznis

21 Biznis Koji Možete da Pokrenete i Vodite Sa Svog Laptopa

Laptop BiznisBilo da ste student, zaposleni, samozaposleni, bez posla, u penziji, nikad nije kasno da se oslobodi preduzetnički duh u Vama.

Moderne tehnologije su umnogome olakšale pokretanje i vođenje Vašeg preduzetničkog poduhvata.

A nastala su i neka nova zanimanja i mogućnosti.

Izdvojio sam 21 biznis koji možete da pokrenete i vodite sa svog laptopa i uz internet konekciju.  Nadam se da ćete se pronaći makar u jednom.

Razvoj

#1.  Web programer

Web tehnologije su u porastu.  Sve više kompanija i pojedinaca shvata značaj prisustva na internetu i posedovanja sajta.

#2.  Programer mobilnih aplikacija

iPhone, Android, Windows Phone.  Sve više je tzv. smartphone uređaja.  I tek će ih biti.  I budućim i sadašnjim korisnicima biće potrebno puno aplikacija.

#3.  Održavanje blogova

Blogova je sve više.  I to je sjajno.  Ima puno ideja i nije dosadno.  Problem je što mnogi misle da je dovoljno samo pisati.  Tu Vi stupate na scenu i preuzimate one aktivnosti koje bloger/pisac ne ume ili ne želi.

Grafički dizajn

#4.  Dizajner logoa

Ima zaista puno kompanija.  I skoro sve imaju svoje logoe.  Ali malo njih ima dobre logoe.

#5.  Web dizajner

Ne mešajte ovo sa web programerom.  Web programer se, logično, bavi programiranjem.  Web dizajner je tu da to što je isprogramirano učini lepim za oko.

#6.  Dizajner korica za knjige

Milioni knjiga izlaze iz štampe svake godine.  Kako štampane, tako i elektronske.  Logično, sve imaju korice.  Ista stvar kao i sa logoima.  Malo je dobrih.

#7.  Dizajner mobilnih aplikacija

Isto kao i odnos web programera i web dizajnera.  Sve što programer napravi, dizajner treba da učini lepim za oko.

#8.  Kompjutersko dizajniranje

Pre nego što uđe u proizvodnju, svaki proizvod mora da ima prototip.  Kako se sada skoro svi prototipi crtaju najpre na računaru, velika je šansa za svakog ko zna CAD crtanje.

#9.  Dizajner tema za sajtove

Mnogi ne žele da angažuju web dizajnera, a žele da im sajt izgleda lepo.  Zato dizajner može da napravi temu koju će korisnici sami instalirati.  I naravno, za to platiti. 

#10.  Videograf

Sve više preduzetnika shvata da je video mnogo bolji za povećanje prodaje.  Sjajna prilika za sve koji se razumeju u video obradu.

Pisanje

#11.  Pisac

Imate bujnu maštu?  Šta čekate? 

#12.  Urednik

Možda i bolji posao od pisca.  Jednostavno čitate ono što su drugi napisali, kažete šta treba promeniti i za to budete plaćeni.

#13.  Copywriter

Ovo nikad nisam umeo da prevedem, tako da ću jednostavno objasniti.  Copywriter je osoba koja piše sadržaj za nečiji blog, ili neki tekst u marketinške svrhe.  

#14.  Transkriptor

Ako neko ima neku audio knjigu ili video koji želi da prevede u tekst, možete ponuditi svoje usluge.

#15.  Prevodilac

Sjajan posao za svakog ko ima solidno znanje nekog stranog jezika.  Možete prevoditi knjige,  filmove, priručnike, blogove, šta god.

#16.  Bloger

Ok, možda se nećete obogatiti kao bloger, ali blog može da Vam pomogne da povećate prodaju nekog svog drugog biznisa.

Internet Marketing

#17.  SEO ( Search Engine Optimization )

Milioni sajtova se takmiče za što bolju poziciju na Google-u.  Mnogi ne znaju kako, ili ne žele to sami da rade.  Ako znate kako …

#18.  SEM ( Search Engine Marketing )

Druga strana Google-a je plaćeni marketing.  Mnoge kompanije imaju solidne budžete, ali ne znaju kako pravilno da ih iskoriste na PPC ili CPM marketing.

#19.  Menadžer društvenih mreža

Možete pomoći kompanijama i pojedincima oko pravilnog Facebook, Twitter, Google + ili LinkedIn marketinga.

#20.  Email marketing menadžer

Novac je u listi.  To je osnova internet, pa i svakog drugog biznisa.  Pomozite im da kreiraju svoje mailing liste i kako da ih pravilno vode.

#21.  Affiliate marketing

Affiliate marketing je jedan on načina da zaradite putem bloga.  Ukratko, nađete proizvod koji Vam se dopada i koji ima affiliate program.  Postavite link na svom blogu, i svaki put kada neko bude kupio proizvod preko Vašeg linka, dobićete proviziju.

Šta sad?

Sad samo treba da vidite šta Vam je od svega ovoga najlakše da savladate i naučite, i da zatim krenete sa radom.

Akcija je most između onoga gde smo i onoga gde želimo da budemo.

Šta Vam se od ovih predloga najviše dopada?  Imate li neka pitanja?  Da li sam nešto propustio?  Ostavite komentar ispod.

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly

Comments

  1. Slažem se sa većinom predloga, samo moram da napomenem da, uprkos mišljenja mnogih, (web/mob) dizajner nije samo šminker, već najčešće i planer sajtova/aplikacija. 😉

    1. Slažem se da nije samo šminker. A možda bi planiranje zajedno trebali da rade i dizajner i developer i osoba koja će raditi marketing. Slažeš se? 🙂