Preporucujem

[PREPORUČUJEM] 7 Ultra Korisnih Linkova Ukoliko Planirate Pokretanje Internet Startup Biznisa

Preporucujem

 

 

Ove nedelje preporučujem:

 • 5 saveta za kreiranje onlajn biznisa u Srbiji
 • Kako (ne) formirati startap tim
 • Boris Krstović: Startap se ne pravi vikendom
 • Šest startap mitova
 • O ideji i realizaciji
 • Finansiranje internet start-up biznisa: jedan običan dan…
 • Budući astronauti iz Niša u pohodu na svet mobilnih aplikacija
 • Šanse za uspeh internet startup-a u Srbiji

Za još korisnih saveta i linkova, pratite me na Twitter-u ( @MakyStojanovic ) i lajkujte moju Facebook stranicu

5 saveta za kreiranje onlajn biznisa u Srbiji — Nebojša Radović | Startit — Posle nekoliko godina Internet života koji se sastoji od mnoštva uspešnih i neuspešnih projekata, konferencija, ljudi, dilema i rešenja pokušao sam sve to da sublimiram u nekoliko zaključaka ili saveta.  Nisu univerzalni, ali mislim da mogu da budu lokalno vrlo upotrebljivi, a nadam se i mnogima od vas korisni kada krećete u avanturu.

//

Kako (ne) formirati startap tim — Vukašin Stojkov | Startit — “Znaš ono – svi bi hteli, dam predloge, svi se nalože, ali onda ja jedini geekujem do 3 ujutru. :)” Pronalaženje dobrog tima za pokretanje startapa ili bilo kog ozbiljnog poduhvata može biti veliki izazov, kao što ilustruje gornja linija ćaske kojom mi se jedan prijatelj pre neki dan požalio.

//

Boris Krstović: Startap se ne pravi vikendomVukašin Stojkov | Startit — Beogradski startap Newscurve, čija veb aplikacija omogućava naprednu analitiku na osnovu koje onlajn mediji unapređuju svoje sadržaje i posećenost, prodat je italijanskoj firmi Neodata GroupO ovom startapu, prodaji i perspektivama za razvoj domaćeg startap ekosistema smo pričali sa ko-osnivačem Borisom Krstovićem.

//

Šest startap mitova — Vukašin Stojkov | Startit — Ako praznik rada proslavljate radno za svojim računarom, dozvolite si pauzu i pogledajte ovaj odličan članak Berislava LopcaU pitanju je lista šest najčešćih startap mitova po njegovom mišljenju i izbor se čini vrlo adekvatnim i korisnim za domaće preduzetnike. Ispod je kratak pregled sa komentarima ovih mitova a pun članak pročitajte ovde na blogu Cromotion, a Berislavov izbor sadržaje o preduzetništvu možete pratiti preko @inihr.

//

O ideji i realizaciji — Vukašin Stojkov | Startit — Pre neki dan sam propustio da učestvujem na jednom dogadjaju zbog toga što je preduslov bilo potpisivanje NDA ugovora. Problem je bio u tome što je bio napisan tako da u naredne dve godine ne bih mogao da radim na bilo kojoj ideji koju bih čuo od drugih učesnika, bez obzira na to što sam je možda prethodno sam imao. Ova situacija me je ponovo potakla na razmišljanje o jednom bitnom pitanju – koliko je bitna ideja?

//

Finansiranje internet start-up biznisa: jedan običan dan… — Pavle Bašić — Jednog običnog dana, prijatelj iz osnovne škole mi dovodi prijateljevog prijatelja koji ima genijalnu ideju, nešto u vezi sa internetom, a nema novca da to sprovede u delo, pa moli da mu pomognem oko pronalaženja investitora. Jasno, bio je prvo u nekoliko banaka da traži kredit. Tamo nisu hteli ni da saslušaju ideju. Savetovali su mu da prvo osnuje firmu, radi uspešno barem tri godine, kako bi imali dovoljno podataka za analizu, i zatim zatraži kredit. Nesrećnik, i on je shvatio da od banke možeš da dobiješ novac samo onda kada ti nije potreban.

//

Budući astronauti iz Niša u pohodu na svet mobilnih aplikacija — Nebojša Radović | Eniac — Drago mi je da u poslednje vreme sve više talentovanih i uspešnih domaćih firmi izlazi na svetlost dana. Donekle smo svi bili svesni da ovde postoji talenat, ali on nije bio i predstavljen odgovarajućim rezultatima. Razvoj inicijativa poput StartIT-a, kao i glasina da će  Netokracija dobiti svoju srpsku verziju obećavaju da će se o ovim stvarima itekako pričati, a tom prilikom sam i sam hteo da doprinesem tekstovima u kojima ću pisati o “dobrim pričama” sa ovih prostora. Za sada krećem stidljivo sa ovim tekstom, u kojem sam intervjuisao “buduće astronaute” iz Niša, koji stoje iza jedne super zanimljive igrice koja se pojavila pre par meseci – Nose Invaders. O njima, igrama, iOS-u kao platformi za objavu vaših aplikacija i onim malim trikovima koji su vam potrebni da uspete. Pa da počnemo…

//

Šanse za uspeh internet startup-a u Srbiji — Ivan Minić — Seminar Internet gurui Srbije ( iGurus ) u organizaciji Studentskog inovacionog centra Elektronskog fakulteta ( SICEF ).

Ako ste propustili neki od tekstova prošle i pretprošle nedelje, evo linkova:

 1. Kako da Testirate ( i Steknete ) Svoje Preduzetničke Sposobnosti Bez Straha da Izgubite Sve Što Imate
 2. Šta je Uticaj?
 3. Vi Ste Krava! Vaš Biznis je Krava! Pitanje je Samo, Kakva Krava?
 4. Večeras je Apsolventsko Veče. 7 Lekcija Koje Sam Naučio za Ovih 5 Godina na Fakultetu
 5. Vaši Klijenti su Gremlini! Evo 3 Pravila Koja Morate da Ispoštujete
 6. Kako Sam Smršao 20 Kilograma za 21 Dan i Svo Vreme Jeo Pljeskavice
 7. Dišite
 8. Kako da Svake Godine Steknete po Jedan Doktorat

Print Friendly